Digital kildekritik – fra fake news til forskning

Ansvars og sikkerhedskompetencer: Digital kildekritik - fra fake news til forskning

STAK-linjeføringen sigter mod samlet set at løfte den studerende fra et begynder-niveau (aktivitet 1) til et kompetent-niveau (aktivitet 4) inden for en digital akademisk kernekompetence. STAK-linjeføringer er målrettet opøvelsen af særligt centrale akademiske digitale kompetencer i relation til STAK-projektets fire identificerede kompetencesøjler. 

Linjeføringen her rummer altså 4 aktiviteter som samlet set sigter mod at give den studerende et fokuseret kompetenceløft. Nedenfor findes beskrivelse af linjeføringen, dens udbytte, de aktiviteter der indgår i linjeføringen og hvordan de tilsammen bevæger den studerende fra begynder-niveau til kompetent-niveau i forhold til en akademisk digital kernekompetence

Linjeføringens udbytte

  • Den studerende lærer at rangere digitale kilder, og vurdere i hvilket omfang de er egnede til et givent formål.
  • Den studerende trænes i at vurdere online-nyhedskilder, og om de er i kategorien fake news.
  • Den studerende lærer at genkende videnskabelige kilder, og tjekke hvorvidt de er troværdige.
  • Den studerende prøver selv kræfter med produktion af falske nyheder og artikler, og bliver derved i stand til i endnu højere grad at genkende disse.

Linjeføringens formål og indhold

Den studerende bliver i linjeføringen præsenteret for en række relevante akademiske digitale kompetencer indenfor vidensniveauer, troværdighed og kildekritik De forskellige aktiviteter, som danner den samlede linjeføring, har til sigte at opkvalificere den studerendes akademiske praksis ift. at arbejde med digitale kilder. Tanken er, at den studerende i linjeføringens første aktivitet bliver bevidstgjort om, at kilder kan rangeres på forskellige niveauer. I de efterfølgende aktiviteter arbejdes der mere indgående med kilder på de forskellige niveauer.

Det er vigtigt, at den studerende tidligt i sit studieforløb, tilegner sig kompetencerne til metodisk at kunne vurdere digitale kilder for at opnå en god akademisk praksis ift. at arbejde med kilder på en videregående uddannelse. Hvis de basale færdigheder indenfor digital kildekritik ikke er til stede hos den studerende, er der risiko for, at kvaliteten af den studerendes videnstilegnelse og vidensproduktion bliver på et lavere niveau og derved ikke lever op til akademisk standard.

Det er derfor vigtigt, at den studerende er bekendt med at viden kan rangeres på forskellige niveauer, og at kilder på højeste niveau som oftest er mere anvendelige og relevante i akademisk kontekst, end kilder på det laveste vidensniveau. Det er ligeledes vigtigt, at den studerende kan vurdere kilders troværdighed, og gennemskue hvorvidt, der er tale om underlødige kilder, eller fake news.

I linjeføringen opøves de studerendes evne til at vurdere og rangere forskellige typer af kilder. Der er i første del i særligt grad fokus på formidlende kilder, som f.eks. nyhedsartikler, med et underliggende tema omkring fake-news. Der bliver brugt eksempler, udvalgt af underviseren, til at understøtte den aktuelle situation, og det aktuelle forløb.

Efterfølgende bevæger aktiviteterne sig op ad den taksonomiske stige, og dykker ned i videnskabelige artikler, særligt med henblik på at sortere den store underskov af underlødige tidsskrifter fra, der udgiver sig selv for at være videnskabelige publikationer, uden at være det. Afslutningsvis prøver de studerende selv at producere fiktive indslag baseret på enten ”falske” eller ”ægte” kilder, hvilket giver de studerende et sidste kompetenceløft til at kunne genkende, vurdere og validere kilder af forskellige typer, på forskellige niveauer.

Du kan læse mere om aktiviteterne ved at trykke på nedenstående kasser

 


UDFORMET AF
KEA Bibliotek, sammen med informationsspecialister og studerende