Akademisk digital publicering

Produktionskompetencer: Akademisk digital publicering

Denne STAK-linjeføring sigter mod samlet set at løfte den studerende fra et begynder-niveau (aktivitet 1) til et kompetent-niveau (aktivitet 4) inden for en digital akademisk kernekompetence. STAK-linjeføringer er målrettet opøvelsen af særligt centrale akademiske digitale kompetencer i relation til STAK-projektets fire identificerede kompetencesøjler. 

Linjeføringen her rummer altså 4 aktiviteter som samlet set sigter mod at give den studerende et fokuseret kompetenceløft. Nedenfor findes beskrivelse af linjeføringen, dens udbytte, de aktiviteter der indgår i linjeføringen og hvordan de tilsammen bevæger den studerende fra begynder-niveau til kompetent-niveau i forhold til en akademisk digital kernekompetence

Linjeføringens udbytte

Den studerende udvikler sine kompetencer i digital publicering ved:

  • At danne sig et overblik over sit sit eget fagområdes publikationspraksis og publikationsstrategier.
  • At opnå en større forståelse for akademisk forskningsformidling igennem peer-review processer, herunder digitaliseringens betydning for peer-review modeller som f.eks. de åbne publiceringsplatforme.
  • At reflektere over betydningen af at finde og udvælge peer-review tidsskrifter indenfor deres eget felt, og vurdere, hvilke, der er velegnet at publicere i.
  • At få kendskab til de vigtigste ophavsretlige regler og muligheder - især overdragelse af rettigheder - i forbindelse med (især) digital publicering.

Linjeføringens formål og indhold

I denne linjeførings fire aktiviteter stifter den studerende bekendtskab med publicering af digitalt akademisk forskning.

Den studerende bliver i denne linjeføring præsenteret for vigtige aspekter indenfor akademisk digital publicering, der både søger at give redskaber til god praksis (hvordan gør man indenfor mit felt) og til at styre uden om kendte fejlgreb i forbindelse med publicering.

De forskellige aktiviteter i linjeføringen sætter den studerende i stand til at vurdere hvor det er mest hensigtsmæssig at publicere akademisk forskning.

Den første aktivitet bevidstgør den studerende om sit fags publiceringspraksis; herefter følger aktiviteter om nogle af de overvejelser man skal gøre sig indenfor akademisk digital publicering i form af peer-review-processer (aktivitet 2) og vælg det rette tidsskrift (aktivitet 3); og endelig ophavsret i en digital verden (aktivitet 4).

Denne linjeføring sigter mod, at den studerende lærer at navigere i den digitale akademiske verden.

Du kan læse mere om aktiviteterne ved at trykke på nedenstående kasser

 


UDFORMET AF
Københavns Universitetsbibliotek,
Anne Bagger, Henrik Tang, Bo Søgaard Jensen,

sammen med KUB Forskerservice